Jeg vil her gennemgå trin for trin, hvad det har kostet at udgive min bog og hvornår den tjener sig hjem.
Lige spændende hver gang
På næste fredag udkommer min nye krimi, Hævnet. Det er lige spændende og angstprovokerende hver gang, uanset om det er den første eller, som i mit tilfælde, den tiende bog, man sender på gaden. Det er nu, den skal stå sin prøve. Kan læserne lide den? Kan de følge plottet? Er karaktererne menneskelige eller hule skaller? Og hvad siger anmelderne? Det kan godt give en forfatter som mig lidt urolig søvn i en periode. Selv om betalæserne var begejstrede. Selv om læserne plejer at modtage mine bøger godt.
Kan det betale sig at udgive selv?
Et af de spørgsmål jeg ofte får, når jeg møder andre forfattere er: Hvad koster det at udgive en bog selv? Og kan det overhoved tjene sig hjem?
Mit svar er som regel at det kommer an på, hvor mange bøger du sælger, og hvor meget du kan selv.
Korrekturlæsning
For mit vedkommende kan jeg selv opsætte min bog (det fortæller jeg mere om her), så det har jeg ikke udgifter til. Den første udgiftspost er til korrekturlæser. Og her skal du huske at tjekke priser, for de varierer meget i pris (det har jeg også blogget om i Ingen kvaler, selvudgiverne betaler). Jeg betaler 10 kr. pr side for korrekturlæsning hos de fleste af mine korrekturlæsere. Dette manuskript fik jeg dog en ekstra rabat på, så prisen blev 2.200 kr. for korrektur Normalt ville det have været ca 1.500 kr dyrere.
Billeder og grafik
Allerede mens jeg skrev, havde jeg en idé om, hvordan forsiden skule se ud, så jeg ledte efter billeder i forskellige billeddatabaser. Jeg fandt et par billeder, der kom tæt på det jeg havde inde i mit hoved, hos depositphotos.com. Jeg har på et tidspunkt købt en aftale på 100 billeder for 100 $. Så hver billede kostede mig altså 1 $. Jeg lavede et udkast til cover, som jeg offentliggjorde på min hjemmeside – velvidende at det ikke ville blive det endelige resultat. Jeg har ofte lavet mine forsider selv, men til en julefrokost mødte jeg en dygtig grafiker, som jeg gik godt i spænd med, så jeg aftalte allerede der med ham, at han skulle lave mit cover, når jeg nåede dertil. Det koster normalt 3.000-5.000 kr. at få en grafiker til at lave et cover. Ham jeg fandt, havde dog ikke lavet så mange før, så vi lavede en anden aftale.
Oprettelse af bogen
Den næste gang jeg har dankortet fremme er når jeg opretter min bog hos BoD. Jeg køber altid classic-pakken, for så står de for distribution, tilmelding til diverse boghandler- og biblioteksdatabaser, pligtaflevering osv. Det er rart at slippe for alt det. Den tilmelding koster 399,- kr. For de penge får jeg også konvertering til e-bog – både til danske netboghandler, Amazon og Apple’s itunes. Det er vist nogenlunde det samme som det koster hos Saxo Publish blot at få din e-bog ud til disse netboghandlere.
Min egen bestilling
Dernæst bestiller jeg en mængde bøger. Jeg har jo brug for at kunne sende bøger ud til alle dem på min nyhedsbrevsliste, der har forudbestilt bogen og nogen gange også til selve lanceringen. Det kan du læse meget mere om her.
Det er lidt forskelligt om jeg holder boglancering et sted, hvor jeg selv skal have bøgerne med eller det fx er hos en boghandler, der selv bestiller gennem systemet.
Hos de fleste trykkerier bliver bogen billigere, jo flere du bestiller på en gang. Sådan er det også hos BoD. Min seneste krimi, Hævnet, er en paperback på 380 sider. Den kostede 7.317,50 kr. inkl. porto og moms for 100 styk. Det giver en stykpris på 73,18 kr.
Min egen fortjeneste
Når en boghandler køber min bog gennem BoD, har jeg en fortjeneste på 76,65 kr. Hvis jeg også ønsker denne fortjeneste på min bog, når jeg sælger den til boghandlen selv, skal det lægges oven i trykprisen. Uden moms har jeg sat det til 135 kr/bog. I boghandlen bliver der typisk lagt 30-40 pct. fortjeneste på – mindst. Og derefter moms. Så lander salgsprisen på minimum 220 kr. og sandsynligvis mere.
Men det jeg har at dække mine udgifter med er altså 76,65 kr/bog, når jeg har solgt til boghandlen. Dem jeg sælger privat ser det derimod anderledes ud for. Hvis jeg holder fast i den vejledende udsalgspris, der var 249,- kr, så tjener jeg kun 66 kr. fordi jeg betaler portoen (60 kr pr bog) – husk at trække momsen fra fortjenesten! Den skal jo tilbage til Skat.
I eksemplet har har jeg medregnet indkøb af 100 bøger, så jeg har til boglanceringen. Fordi prisen på bøgerne er regnet med her, skal trykprisen ikke fratrækkes min fortjeneste for de 100 bøger. Der skal jeg kun trække moms og evt porto fra salgsprisen. Dvs jeg tjener 135 kr pr bog jeg sælger til boghandlen og privat (fratrukket porto og forsendelsesmateriale).
Det koster det at udgive selv
Det samlede regnestykke kommer altså til at se således ud:
Udgifter:
Billede 7,00 kr.
Korrektur 2.200,00 kr.
Grafiker 3.000,00 kr.
Udgivelse hos BoD 399,00 kr.
100 bøger 7317,50 kr.
I alt 12.923,50 kr.
Når jeg har solgt 96 bøger, har jeg altså tjent udgifterne til udgivelsen hjem. Så de sidste 4 bøger er ren fortjeneste, eller der hvor jeg begynder at tjene min tid hjem.
Kun trykte bøger
Ovenstående regnestykke gælder kun for trykte bøger. Hvis min bog kun udkom som e-bog, ville jeg jo fx ikke behøve en udgift på 7.317,50 kr til trykte bøger. Desuden er fortjenesten større for e-bøger, hvor forfatteren typisk tjener 70 pct af salgsprisen fratrukket moms.
E-bøger
Hvis vi i stedet laver regnestykket for e-bøger ser det sålede ud:
Udgifter:
Billede 7,00 kr.
Korrektur 2.200,00 kr.
Grafiker 3.000,00 kr.
Udgivelse hos BoD 399,00 kr.
I alt 5.606,00 kr.
Med en typsik fortjeneste på 100 kr/bog skal jeg nu kun sælge 57 e-bøger, før mine udgifter er tjent hjem.
Sædvanligvis vil en selvudgivers salg være en kombination af de to. Om den tid, du har brugt på research, skrivning og redigering nogensinde bliver tjent ind er så en helt anden sag…
[…] egne lommer. Der er redigering, korrektur, grafik og så videre og det kan tage et stykke tid at tjene alle disse udgifter hjem. Og før udgifterne er tjent hjem er der ikke overskud til udbetaling af løn til dig selv. Det er […]